Tuesday, December 18, 2018
   
Text Size

nieuws

Hele punten

Bijna iedereen was er, deze laatste ronde vaan 2018. En getuige de resultaten werd er alleen maar om hele punten gespeeld. Zo won koploper Marcel Duin een gecompliceerde partij tegen Louis Witte. Paul Lieverst kent het geluk van de sterken en schudde dankbaar de hand van Ruud Eisenberger, die het geloof in zijn stelling kwijt was. Paul liet hem na afloop evenwel de remiseweg zien. Jan Verhoeven had meer verdiend tegen Luc Stet, maar hij maakte de fout mee te gaan vluggeren met iemand wiens snelheid zijn handelsmerk is. Koos van Giersbergen ten slotte rondde met zwart een aanval op de koningsstelling van Henk Kos overtuigend af. In de rangschikking na 12 ronden gaat Marcel Duin nog steeds op kop, op de voet gevolgd door Paul Lieverst. Frans Koopman klom naar de derde plaats.

 

Pech

Een tijd lang verkeerde Frans Koopman in de veronderstelling dat hij net als in het vorige seizoen koploper Marcel Duin zijn eerste nederlaag in de interne ging bezorgen. Uiteindelijk lukte het maar half. In het eindspel gaf de zwartspeler zomaar zijn plusstuk weg en accepteerde geslagen het remiseaanbod. Een soortgelijke teleurstelling moest Louis Witte incasseren. Zijn agressieve opstelling tegen Paul Lieverst had hem het volle punt opgeleverd, als hij zijn koning maar een veld naar links had gezet in plaats van naar rechts. Wie zeer content was met zijn halve punt: Peter Klok. Tegenstander Dirk Kruiper dacht daar anders over.

 

Wéér nipt

In een teamwedstrijd telt elk punt: dat mag duidelijk zijn. Alleen valt de nadruk in de praktijk nog wel eens op de laatste partij die aan de gang is, de partij die de beslissing moet brengen. Bij Bergen – Excelsior waren het er twee: die van Marcel Duijn aan het tweede, en van Luc Stet aan het vijfde bord. De stand op dat moment: 2.5-3.5. Eén remise was voor de Heemskerkers dus - zuinig geredeneerd – genoeg voor het gelijke spel. Vandaar dat zowel Luc Stet als tegenstander Coen Stoop om de haverklap poolshoogte namen van de gang van zaken op het tweede bord, om te zien wat ze zich allebei konden permitteren. Beide Excelsior-spelers zaten in vette tijdnood. Dat brak Marcel uiteindelijk op in een eindspel waar ie met kunst- en vliegwerk de wrakke boedel nog lang bij elkaar wist te houden. Luc kón het haast niet opbreken; hij heeft per slot van rekening de reputatie dat ie elke partij tot de laatste beschikbare seconde met succes uitspeelt. Dit keer niet dus. De denkbeeldige kreet van afgrijzen vulde Bergens speelkantine toen hij in de allerlaatste seconde zijn gelijkspel weggaf. Voor de tweede keer deze competitie de kleinst mogelijke nederlaag.

 

Evenwichtige score

Vier keer winst voor wit, vier keer voor zwart en een gelijkspel: ziedaar de evenwichtige score in de elfde ronde van de interne competitie. Geen verrassende uitslagen overigens. Bij voorbaat had je ze kunnen voorspellen op grond van de speelsterkte. De remise tussen Ruud Eisenberger en Luc Stet kun je zonder meer verdienstelijk noemen voor de zwartspeler. De ranglijst laat weinig tot geen opzienbarende verschuivingen zien. Marcel Duin blijft onbedreigd aan kop, Ruud Eisenberger en Louis Witte ruilden onderling van plaats en staan nu respectievelijk derde en tweede.

 

Page 1 of 31

puzzel

Toernooien

Het eerstkomende toernooi is het Assumburgtoernooi: 2 en 3 maart 2019

banner

StayOkaySlot Assumburg toernooi

Sponsoring

sk 200 200

Motiefgroep schaken

motiefgrp

de schaakverzamelaars!

J'ADOUBE weblog

collage

Login Form